Drömmar som berättar

Har sovit rätt dåligt de senaste månaderna, av skäl som jag har skrivit om här på bloggen. Men i natt sov jag rätt bra, och drömde mycket.

Bland annat befann jag mig plötsligt i en situation där min dotter var borta. I drömmen letade jag, men hon var försvunnen. Vilken ångest som grep mig då… När jag strax därefter vaknade, kände jag direkt efter dottern som snusade bredvid mig. Hon låg såklart kvar.

Drömmen var otäck, men redan då på natten förstod jag att den berättade något för mig. Att jag blev sådär vanvettigt rädd, det visar hur mycket dottern betyder för mig. Jag har haft liknande drömmar om kärlekar, husdjur. Men aldrig förut om dottern.

Därför är jag glad att jag hade den här drömmen. För mig visar den att jag är där jag vill vara i relation till mitt barn. Att vi aldrig, aldrig får lämna varandra. Att det inte ska hända henne igen, det som redan hänt en gång. Och att jag kan vila tryggt i mina känslor för henne. Att jag är liksom ”framme” som mamma.

Det betyder inte alls att det inte är svårt att vara förälder eller att vi lever i harmoni. Men att jag mer kan vila i att mina känslor kommer att leda rätt, därför att känslorna för dottern är så starka. Risken att nedprioritera henne till förmån för mig själv minskar. Inte för att jag tror att jag gör så mer än andra, men min rädsla för att inte vara en bra mamma finns just där, i att vara oförmögen, otillräcklig. Men faktiskt så känner jag mig som en bra mamma på det stora hela. Och jag tycker att dottern visar att det är så.

Tänk om jag hade vetat hur känslomässigt det är, på alla sätt och vis, att vara förälder. Hade jag vågat då? Det hoppas jag.

Annonser

6 reaktioner på ”Drömmar som berättar

 1. Jag gläds med er att ni har just varandra. Så gott att du har landat och är framme som mamma, om än ett ruskigt kvitto i form av en sån dröm. Den känns igen.
  Hoppas du ska få hitta tillbaka till den goda sömnen, med lagom allvarliga drömmar. Kram

 2. Läser fortfarande dina inlägg med glädje, även om min tid har blivit så knapp sen jag började jobba, har aldrig varit nio till fem på kontor tidigare i livet och inte heller förälder – nu är jag både och – chockartat med både bra och dåligt. Håller tummarna för att du snart är på nytt jobb och hurrar för ditt föräldraskap! Så bra att ett barn har fått dig, kloka person , till förälder 🙂
  Kram

  • Tack 🙂 Ja det är ju lite speciellt, detta att kombinera jobb med barn. Jag både hämtar och lämnar, men tycker det är ganska härligt att få den stunden med dottern. Att kunna gå tidigare, som nu när jag jobbar 75%, är ju skönt. (Men lite surt med lägre inkomst förstås.) Hittills har jag inte direkt känt av det där livspusslet, men det kanske kommer när jag byter jobb. Vem vet.
   Hoppas du ska hitta en bra tillvaro i nya 9-5-situationen! Kram

 3. Skönt att du känner så! Mannen drömde att jag var borta härom natten, det får jag nog ta som ett gott tecken 😉

  Hoppas att det ordnar sig med sömn, jobb och annat.
  Kram!

 4. Va fint! Jag känner mig som vanligt igen mig så mycket i det du skriver, trots att du och jag fått våra barn på så olika sätt.
  Jag drömde sådär första gången för inte så länge sedan, och jag känner också mer och mer nu sedan en tid att jag och min lille kommit nära varandra. Nu när jag ser tillbaka känner jag att det kanske inte var helt bra i början, och jag tror det berodde på första tiden, då vi drabbades av något som höll på hela första året och tog slut på mina och min sambos krafter och jag tror såhär i efterhand att min anknytning till min lille kanske inte var så stark som den borde ha varit.
  Det fanns såklart mycket anknytning, men jag känner att det är mycket bättre nu, när vi tagit oss ur det som vi drabbades av, och sedan alla utbrott som han hade varje dag under en tid när han var lite mer än två år (för lite mer än ett år sedan).
  Så på något sätt kanske jag nu också förstått precis det som du har förstått nu, trots att jag haft min lille från start om man säger så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s