Stickor från det förflutna

Ibland blir jag påmind om hur det var att vara ofrivilligt barnlös. Jag var ju det så länge, men känslan börjar – oerhört nog – blekna så sakta. Minns jag verkligen hur det kändes?

Men så påminns jag, som sagt. Nu senast kom minnet när jag pratade med en avlägsen kollega (jo, jag har viss jobbkontakt) och hon nämnde något om sitt/sina barn. Då mindes jag hur det var, när hon var gravid med det där barnet för ett antal år sen. Då när det hände, så pratade jag med en nära kollega till henne. Jag frågade efter just den person jag berättar om, och hennes kollega sa att: – Hon är hemma nu, hon ska ju ha barn. De brukar ju få det i den där åldern!

Jag svarade ok, jaha, eller något, men mest kommer jag ihåg hur jag skämdes. För jag var ju också en tjej i precis den där åldern. Och jag skulle ju inte ha barn.

Nu i efterhand kan jag nästan känna att var jag inte lite överkänslig? Kollegan menade ju inget illa. Hon generaliserade, men glömde att jag tillhörde den generaliserade gruppen. Nej. Det var så jag kände det de där åren. Jag skämdes så fruktansvärt, för att jag var onormal, fel, otillräcklig på alla sätt, utanför normen. Och den här personen förstärkte, utan att veta om det, den känslan. Hon visste såklart inte att jag var ofrivilligt barnlös. Men kanske kunde hon ha tänkt sig för. Hon visste ungefär hur gammal jag var och att jag var barnlös.

Ja, i alla fall. Allt det här kom tillbaka när jag pratade med den här avlägsna kollegan. Jag funderade faktiskt på om jag skulle berätta det här minnet för henne, men det gjorde jag inte. Det är ju knappast relevant för henne, bara för mig.

Annonser

3 reaktioner på ”Stickor från det förflutna

  1. Jag har vissa saker som jag tror att jag alltid kommer att minnas, även den dagen jag blivit mamma. Även om det förhoppningsvis bleknar så kommer det för alltid vara en del av oss och påminna oss då och då. Sannolikt hade vi trots allt inte varit de vi är idag om vi inte fått gå igenom det som varit (är).

  2. Känner igen det där, jag var jättekänslig för allt som hade med barnprat att göra innan jag fick min lille, då när jag fick missfall efter missfall. Nu har jag ju också fått två missfall efter att jag födde min lille, men då har det inte varit lika känsligt eftersom jag liksom är med i ”vi-som-har-barn-klubben” 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s