DN:s människosyn på display

När man läser texter som DN:s ledare Barn är ingen rättighet, kan man gå hem och gråta (för tusende gången) eller välja att bemöta vad som är felaktigt i texter som den här (för tusende gången), eller både och.

Som (fd) ofrivilligt barnlös har en blivit skuldbelagd så många gånger, en har mött total empatilöshet och okunnighet. Åsikten att ofrivillig barnlöshet inte är något som det ska läggas några gemensamma medel på har hörts många gånger förut. Denna gång är det försöket med fertilitetsscreening i Skåne som tydligen retar upp en del.

Jag nöjer mig med att göra några påpekanden, för att bemöta felaktigheter i texten.

 • Ofrivillig barnlöshet är klassat som sjukdom av WHO sedan 1997.
 • Barn är en rättighet, för alla som har barn. Inte för några andra. Det ska mycket till om en förälder ska förlora rätten till sina barn i vårt land. Det gör att föräldrars rätt till barn många gånger står över t ex barns rätt till en sund uppväxtmiljö.
 • DN:s text är exempel på hur man gör ett strukturellt problem till ett individproblem. Kvinnor skuldbeläggs iom att de helt enkelt väljer att göra ”fel”.

Vidare förutsätter DN:s ledarskribent att alla som försöker få barn efter typ 35 väntar av helt fri vilja, ja, kanske av ren lättja. En del kvinnor är till och med så egoistiska att de försöker få barn utan man. Ser man på.

Texten är befriad från någon som helst form av empati och man hoppas att skribenten helt saknar vänner eller släktingar som lider av ofrivillig barnlöshet. (Vilket förefaller osannolikt, då problemet är vanligt.) För en person med den här människosynen skulle då inte jag vilja ha i min närhet. Ens nu, när jag till slut har ett barn. Som jag faktiskt har bekostat helt jävla själv.

8 reaktioner på ”DN:s människosyn på display

 1. Vilken idioti! Jag sade upp min prenumeration i förra veckan i och med att DNs policy angående pronomenet hen var uppe på tapeten och det känner jag mig nöjd över när jag läser det här ställningstagandet. DN ger verkligen uttryck för förakt för det mesta som inte är normativt. Sorgligt. Jag tror att DN läses till största delen av välutbildade svennesvenskar – och om majoriteten av läsarna är okritiska till innehållet blir jag lite mörkrädd.. Liberalism utan solidaritet – det är alltid den enskilda individen som försatt sig i sin situation och därför ska hen skuldbeläggas. Usch vilken trist läsning!

 2. Vilket klokt och balanserat inlägg, själv skrev jag i affekt… Även om jag hade fått skriva manus till mitt eget liv är jag inte säker på att jag skulle passa in i DN:s mall.

  • Kan man bli annat än i affekt? Det känns som om den person som skrivit ledaren när ett förakt för människor som du och jag. Obehagligt.
   Jag vill också säga upp min prenumeration, har nästan övertalat maken till det.

   • Japp, mycket obehagligt. Vi blev illa berörda båda två här hemma, mannen valde att skriva en kommentar till artikeln. Tänkte på mina föräldrar också som försökte få barn i nästan tio år innan de lyckades, trots att de var 25 och 27 när de gifte sig (och, antar jag, började försöka). Undra vilken typ av mästrande kommentarer de möttes av på den tiden?

 3. Läste artikeln genom ditt inlägg idag Hedda. Kan inte tillägga mer än ”där ser man” just nu. Är ju en av de där egoisterna som fick barn efter 35, ja t.o.m. 40 (!). Något även min mamma fick. Ofrivilligt.

 4. Om det är något jag har lärt mig under vår väntan på ett efterlängtat barn, är det hur lite andra vet om mig och jag om dem även i fall där man kan tro sig veta (om hur någon tänker om barn, såväl som annat), och hur dumt det därför är att anta saker och slänga ur sig. Det kan verkligen såra när det blir fel, och då spelar det ingen roll att det beror på okunskap! Som i det här fallet… så dumt, så dumt, så dumt! Och upprörande! Jag hoppas att personen åtminstone får till sig nya perspektiv genom att bli bemött med kommentarer från folk som vet mer om ämnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s