Läkande

Är SÅ glad att min vän kunde träffa mig idag, för återigen hade vi ett jättebra samtal. Trots lite olika situationer så finns det ändå många beröringspunkter mellan oss och idag pratade vi om våra mammor. Hon har samma erfarenheter som jag. Samma beteende på mammorna. Min som inte frågar något och hennes som bad ”Om du blir gravid igen, berätta inte det för mig”. En mamma som inte orkar.

Min vän har gjort något som jag tror att jag inte kommer att våga eller vilja göra någonsin. Hon har frågat sin mamma om varför mamman inte finns där för henne och sagt hur ledsen det gör henne. Det ledde till att de inte hade kontakt på ett eller två år. Mamman orkade inte höra sanningen förstås. Och det är så jag känner när det gäller min mamma, hon skulle aldrig orka höra hur jag upplever det. Det är ju därför hon aldrig frågar heller. Och jag vill att mormor ska finnas i mitt kommande barns liv. Det är ett av skälen till att jag inte vill riskera kontakten. Plus för min egen skull, jag vill inte bli av med min mamma. Hur sorgfällig relationen än är.

Vi pratade om att bryta det arvet. Min vän har redan ett barn och hon är orolig över samma sak som jag, att inte klara av finnas där för barnet i tillräcklig grad. Jag berättade en del om min terapi och alla de teoretiska kunskaper jag har om anknytning och relationer mellan föräldrar och barn. Jag har ju inget barn ännu, så jag vet inte hur jag rent praktiskt kan tillämpa allt jag lärt mig. Det ger mig frid inuti att våga diskutera föräldraskap med en förälder, fast jag själv är ute i kylan. Men när jag pratar med henne känns det inte som om jag är utanför.

En riktig skitdag blev till slut till en riktigt bra dag. Vilken tur att jag klev upp!

"Still open... The Magical Door to Paradise" by h.koppdelaney // CC by nd 2.0

"Still open... The Magical Door to Paradise" by h.koppdelaney // CC by nd 2.0

12 reaktioner på ”Läkande

 1. Så glad jag är över det mötet. Som gjorde björnbarnet mindre ensam i den här världen. Ensam är du inte, men jag förstår att det kan kännas så när distansen till föräldrarna är så stor.
  Önskar frid inombords och hopp inför dagar som kommer. Bilden andas skönt hopp.
  Kram!

 2. Hedda, har inte läst din blogg så länge, men av det lilla jag läst så känns det som att du kommer att bli en fantastisk mamma. Och visst känns det skönt att veta att vi kan förändra beteende, vi behöver inte bli som våra mammor, när vi själv är det!!

  Skrattade förresten gott åt din ”porr-kommentar” i elefanttankars blogg, gissar på att den skulle vara i min 🙂

  • Haha, ja, det var tur att du hittade den iaf! 😀 Det var ju lite pinsamt att kommentera en sån sak på fel ställe och jag förstår inte riktigt hur jag klickade fel!

 3. Det gör mig glad att du har så bra människor i ditt liv, som kan spegla, förstå och bekräfta dina tankar. Härligt att du fick träffa din vän idag.

 4. Som jag avundas de vänner som har bra relation till sin mamma, jag har faktiskt sökt andra vuxna kvinnliga förebilder i hela mitt liv men det tig mig lång tid att förstå varför…
  Min egen mamma höll jag så länge på armlängs avstånd för jag ville inte bli sviken mer… Nu ÄR det bättre men inte som jag önskar det. Jag hoppas att min son kommer hjälpa oss att komma varandra ännu närmare… Och jag hoppas att jag får träffa dig i verkligheten någon gång och ha ett gott samtal! Kram

 5. Skickar dig ett gäng varma tankar! Jag har världens bästa relation till min mamma så jag kan inte förstå hur det känns för dig. Men jag kan försöka att sätta mig in i det. Så skönt att du har din vän att dela dina tankar och funderingar med. De blir ju lite lättare om man är två som bär dem.

  Stor kram och har du tänkt på att det vänt nu. Det blir ljusare igen! Och jag hoppas att det kommer bli så på alla fronter.

 6. Nu har jag tyvärr inte gått i terapi, men jag tror absolut att det är bra med teoretiska kunskaper om psykologi när man blir förälder. Det gör att man kan ha en plan, en önskan om hur man vill bemöta sitt barn. Det är inte alltid jag agerar som jag vill, i bland hinner ryggmärgsreflexen före när känslorna rusar i väg. Men då gör jag upp en ny plan för hur jag ska styra mitt agerande. Skam den som ger sig, det går att ändra ett ärvt beteende. Genom kunskap kan jag styra mitt handlande för att påverka beteende och tillslut även mina känslor. Jag tror vi funkar så, och jag tror att du kommer att känna det i praktiken också. Lyllo ditt barn som får en så väl förberedd mamma!!

  • Jag tror att särskilt om man känner sig osäker, så kan det vara bra att ha en teoretisk grund. En del människor har det där inbyggt att liksom vara rätt med barnen, men jag tror att de flesta behöver tänka över det hela någon gång ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s