Är adoptivföräldrar mer jämställda?

Det är också en fråga som jag har funderat över länge, lite då och då. Det brukar ju nämligen hänvisas till att mammor ammar, när man frågar varför en så liten del av föräldraledigheten tas ut av papporna. Jag har tänkt att adoption ger en unik chans till jämställt föräldraskap. Adoptivföräldrar ammar ju inte så ofta.

Så jag kastade ut frågan på Familjelivs forum för rätt längesen. Inga av de svar jag fick kunde bekräfta för mig att adoptivföräldrar är mer jämställda. Jag började fundera över om det finns forskning på det här, men jag har inte hittat någon. Finns det någon som vet om det här är undersökt?

Antagligen är det som jag hela tiden har gissat. Att mammor tar ut den största delen av föräldraförsäkringen har inte alls med amning att göra, utan med våra könsrollsmönster. Och dessa är desamma oavsett om man är biologisk eller adoptivförälder.

Det finns ju dock undersökningar som visar att män inom vissa yrken tar ut mer av föräldratiden än andra. Har för mig att det gällde t ex lärare. Och jag kan tänka mig att det finns många lärare, även pappor, som adopterar. Adoptivföräldrar finns ju ofta i gruppen högutbildade med låg inkomst. (Borde hänvisa till källor här, men just nu orkar jag inte leta upp dem.)

Hur är det med mig själv då, jag har ju alltid trott på jämställdhet och dela lika. Varit mån om mitt yrkesliv. I situationen där jag är nu skulle jag gladeligen kunna släppa allt och stanna hemma i några år, bara jag har fått det där barnet. Och mannen, måste han verkligen vara hemma…??

Ja, så kanske inte jag tänker, på riktigt. Men visst kommer även vi bli en av de där familjerna där mamman tar ut det mesta av ledigheten. Jag tror att min man faktiskt aktivt måste KRÄVA att få lika mycket av tiden, för att jag skulle vara villig att avstå den. Jag tycker ju att barnet ska ha lika stor tillgång till båda föräldrarna. Samtidigt är jag såpass ego att jag vill ha så mycket tid som möjligt med barnet, vill inte dela. Vill inte jobba.

Hur det bli i praktiken återstår att se. Det kanske blir ett ”pappigt” barn?

6 reaktioner på ”Är adoptivföräldrar mer jämställda?

 1. Det där har jag också funderat över.Minns att min manlige mellanstadielärare tog ut föräldraledigheten när deras andra adoptivbarn kom eftersom mamman tog ut ledigheten för deras första barn. (Om jag inte hade varit så intresserad av genusfrågor och nu av adoption som jag är hade jag nog inte funderat på det alls, gillade inte läraren…) Sympatiskt, tycker jag nu när jag tänker på det. Det kanske var en annan tidsanda på 80-talet också? En av mina kollegor som fick barn då delade föräldraledigheten exakt lika med sin man, de var hemma två och en halv dag hela tiden. Nu verkar det som om alla tjejer jag känner som får barn är hemma ett år medan pappan stannar hemma i ett halvår.

  Jag tror som du, att det till störst del handlar om invanda könsroller. Men kanske amningen ändå spelar in lite grand? Min kompis som inte kunde amma sa att deras förhållande blev mer jämlikt eftersom båda kunde mata barnen på samma sätt. Intressant på ett sätt eftersom det ofta verkar som om barnmorskor nästan ”hetsar” till amning.

  Vi är båda lärare och jag/vi har som ambition att dela lika (tror jag i alla fall, just nu känns det så avlägset). Däremot känner jag igen dina tankar om att vilja vara hemma så mycket som möjligt eftersom barnet (om det nu blir något) kommer att vara så efterlängtat.

 2. Jag vet om ett par som adopterat tre barn och där pappan var hemma mest, i alla fall med de två senare. Och en bloggadoptivmamma har berättat att de delade rakt av med sitt barn.
  Jag som har två biologiska barn delade ingenting med pappan, men det berodde inte på mig utan på honom som var så himla konservativ.

 3. Vi har pratat ganska mycket om det här hemma hos oss, det börjar ju närma sig. Innan var vi ganska överens om att vi ska dela ganska jämt. Nästan bråkade om vem som skulle vara hemma ;-). Men nu när vi börjar planera osv så handlar det plötsligt om pengar… Maken här tjänar mer än vad jag gör och adoption är som de flesta vet inte helt gratis… För att kunna vara hemma så länge det behövs för X, så ja, kommer jag vara hemma den mesta tiden. Ja, dessa pengar…. Men jag säger som ”Greengal”, jag har ju inte emot för min egen del att vara hemma längre…..

 4. Vi tjänade lika här förut, men nu kommer maken att tjäna mer. Men det känns inte som om det spelar någon direkt roll just för oss, så stor skillnad är det inte. Mest handlar det nog om att det här framförallt är min dröm. Men vi har inte bestämt ännu vem som ska ta ut hur mycket ledighet. Jag tänker dock vara ledig först och är tacksam för den månad som vi får tillsammans som familj i Landet.

  Nelle, jag skulle tro att det är en stor fördel för er att ni båda är lärare, både när det blir medgivandeutredning och i landet. Med biobarn spelar det mindre roll, men vid adoption är det ett plus. Bra ju 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s