Kris leder ofta till utveckling

Just nu nojjar jag nåt kopiöst över vår medgivandeutredning, men det är inte vad det här inlägget ska handla om.

Jag läste något som jag fastnade på i Mias blogg. Nämligen de här uttalandena som man ofta hör om ”att få barn gjorde mig vuxen”, ”när jag fick barn förstod jag livets mening” etc. Har alltid känt mig extra värdelös när jag hört/läst detta, eftersom det ställer mig ännu mer utanför den underbara upplevelsen att få barn. Inte bara saknar jag ett eget barn, bristen gör mig också till en lite mindre livserfaren, lite olyckligare och lite mer omogen människa.

Nånstans har jag vetat och känt att det inte egentligen är så att jag är mindre värd för att jag inte har barn. Men jag har inte kunnat sätta ord på varför även jag som barnlös skulle kunna vara lika vuxen som någon annan. Värdet av barn för vuxenblivandet är så oerhört starkt i vår kultur.

När jag låg hjälplös på sjukhus fick jag ofta frågan från vårdpersonalen: ”Har du barn också?”. De undrade alltså om det satt ett par ledsna småttingar hemma och längtade efter mamma och undrade om hon skulle dö. Varje gång jag svarade ”nej” och det blev sådär tyst från frågeställaren kände jag att mitt eget värde ifrågasattes. Visst, det var viktigt att jag räddades till livet, men inte lika viktigt som om jag hade varit mamma. Hur kunde jag argumentera för mitt eget värde i den situationen?

Boken Förluster, som jag fortsätter att tjata om i den här bloggen, tar upp krisen som en möjlighet till personlig utveckling och mognad. Alla typer av livsomställningar innebär en kris, av varierande svårighetsgrad. Anledningen till att man växer då man får barn är att det är en typ av livskris. Allting ställs om och man får nya prioriteringar. För många leder det här till personlig utveckling. Men som vi alla vet är det inte alla föräldrar som har lyckats nå den mognad som krävs, trots allt.

Fertilitietskriser leder på motsvarande sätt till omvärderingar av livet och så småningom i många fall till personlig utveckling och nytt tänkande kring livet. Men som i alla kriser kan man förstås också fastna i krisen, beroende på vika resurser man själv har att ta sig igenom och ut.

I mitt fall är min sjukdomskris den största katalysatorn för utveckling i livet. Den har fått mig att omvärdera och se livet och döden på nytt vis. Tänk om jag tvärsäkert skulle hävda: ”Det är inte förrän man har haft en hjärntumör som man riktig förstår vad livet går ut på.”

Visst skulle jag kunna göra det, men det skulle vara både orättvist och missvisande. För mig var det hjärntumören som skakade om min livssyn i grunden. För någon annan var det att bli förälder. För ytterligare någon annan var det upplevelsen av att kämpa för att få det efterlängtade barnet. Det innebär inte att någon upplevelse är mer riktig eller värdefull än den andra. Det innebär inte att en person är mer värd än den andra. Eller att den ena personen är mer vuxen.

Vi har ofta svårt att se längre än vår näsa räcker. Det är lätt att tro att just min upplevelse är universell, att det bara är just den typen av upplevelse som kan berika eller leda till utveckling. Och så mycket vet jag – tror vi det så leder det oss fel.

5 reaktioner på ”Kris leder ofta till utveckling

 1. Jag avskyr de där uttalandena. Det är aldrig nånsin nån (ja, lite överdrivet) som blivit vuxen eller förstått någonting överhuvudtaget innan de fått barn. Då är min fråga hur dumma i huvudet dessa människor egentligen är. Det må vara elakt att säga så, men det är min ärliga fråga. Hur kan de I N T E förstå hur jobbigt det är att ha barn (t ex)? Hur kan nån ha undgått att se hur mycket jobb ett barn innebär? Och jag kan inte låta bli att tycka att det är otäckt att folk tycker att barn är livets mening. Vad hade dessa människor slutat i om de inte fått barn? Min son är alldeles alldeles underbar och att få honom var det största som hänt i mitt liv, men om det är mitt livs mening det vet jag inte. Jag hoppas inte det. Jag hoppas det finns mer för mig att upptäcka och lära. Kanske är det jag som är otäck, hemsk och den värsta mamman nånsin som säger så, men det är min åsikt.

  Kramar!

 2. Tack, Åsa! Jag både hoppas och tror att det finns mycket annat i livet förutom barn. Jag har levt under 10 år med en stark barnlängtan. Under den här perioden har jag, just det, LEVT. Det har funnits meningsfulla stunder, sysselsättningar och människor trots att jag inte haft något eget barn i mitt liv. Så jag vet att det finns ett liv att leva även utan barn. Men om jag får välja – när får vi egentligen det? – så vill jag ha barn. Jag längtar väldigt mycket efter den upplevelsen, med vetskap om att ett liv med barn inte är en självklar rättighet för alla.

  Jag är lite extra ledsen idag på grund av klumpiga kommentarer och skämt från arbetskamrater. (Om barn och adoption!) De vet visserligen inte att jag är i en adoptionsprocess eller hur mycket jag längtar efter barn. Men de vet att jag för ett drygt år sedan fick missfall och alltså inte har fått något barn eller blivit gravid efter det. Ska det vara så svårt att tänka till??

 3. Ja, eftersom du redan läst vad jag skrev hos mig så finns väl inte så mycket mer att tillägga. Andra personers dumheter skall man ägna så lite energi åt som möjligt.

  Det du har upplevt, att närma sig döden, är mycket mer omvälvande än att ges möjlighet att möta livet. För barn är livet, möjligheten, kärleken, döden är för mig tomhet, slut på möjligheter, total ensamhet i vissa stunder.

 4. Tack Kvarnlyckan! Jag tänkte idag att livet är så mycket större än oss själva… Och det är även döden! Döden är även för mig en slutpunkt, det definitiva där möjligheter inte längre finns.

  virrevellevind, javisst blir jag glad av det! 🙂 Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s