Ny bok om adoption

Juusela, M - Adoption - 13026527
Alla som är i adoptionssvängen vet förstås att det nyligen har kommit en helt ny bok på området, Mary Juuselas Adoption- banden som gör oss till familj. Jag har precis läst den, den var lättillgänglig och snabbläst.

Som i många av de tidigare adoptionsböckerna, som börjar få några år på nacken, kommer familjer som har adopterat till tals. Fokus har varit på att HELA familjen ska vilja medverka, alltså både barn och föräldrar, syskon. Av alla de som tillfrågades att medverka blev bortfallet ganska stort, mer än 50 procent.

Först tänkte jag att typiskt att det skulle vara så stort bortfall just för adoptivfamiljer, det blir återigen adoption = problem. Men sen tänkte jag igen. Om man hade tillfrågat ”vanliga” familjer, hur stort hade bortfallet blivit då? Hur många vill ställa upp i en bok och berätta om sina nära familjerelationer? Ja, jag hade ju inte gjort det. Så, där har vi det.

Något annat som slår mig är att det verkar som om anknytningen i familjen har avgörande betydelse för hur viktigt barnen uppfattar att det biologiska ursprunget är. I familjer med stark anknytning, och där man talat öppet om allt inklusive adoptionen, förefaller det som om barnen är mindre intresserade av sitt biologiska ursprung. Ett av adoptivbarnen (i vuxen ålder) håller nästan krampaktigt fast i sin misslyckade kontakt med sin biologiska familj. Han har känslan av att hade han bara fått veta allt och fått en bra kontakt med sin biologiska familj, så hade hans liv sett annorlunda ut. Hans liv präglas av rotlöshet och jag undrar om det inte har med en svag anknytning i adoptivfamiljen att göra. Men jag kanske överdriver denna tolkning eller generaliserar.

Hela boken består av intervjuer med adoptivfamiljerna, som är spännande och intressanta att läsa. Men jag hade kanske önskat något mer, ett ramverk kring berättelserna. En tolkning eller något slags referens till tidigare forskning. Mycket annat sägs inte än att forskningen har visat på en hel del negativt kring adoption.

Nu saknar jag bara de där berättelserna av föräldrar som adopterar idag, på 2000-talet. Men jag antar att det är då man får söka sig till bloggosfären…

Uppdatering 9 oktober: Här ett inslag från TV4 där Mary Juusela berättar om sin bok, men framförallt om adoption som ett sätt att bli familj. Intressant för all som funderar på adoption.

En reaktion på ”Ny bok om adoption

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s